caca

Saturday, September 8, 2012

Kajanje i oprost

Sigurno ste se nekada u zivotu pokajali zbog necega. Evo ja jesam, sto sam upravo pojela bananicu, a kao ne jedem slatko :)
Elem, sta je to kajanje, sta nas navodi na duboka razmisljanja na tu temu. Uvek se pitamo ZASTO? Ah, ta famozna rec...

 Odlomak iz knjige JA TO MOGU- Lujze Hej
    „Kada krivite druge, vi predajete sopstvenu moć, jer prebacujete odgovornost za svoja osećanja na nekog drugog. Ljudi u vašem životu se možda ponašaju na način koji izaziva pojavu negativnih odgovora u vama. Međutim, oni nisu ti koji su ušli u vaš um i stvorili prekidače koji su okinuti. Preuzeti odgovornost za sopstvena osećanja i reakcije znači ovladati sopstvenom ’sposobnošću da se odgovori’. Drugim rečima, vi učite da svesno napravite izbor umesto da naprosto odreagujete.

    „Praštanje predstavlja nezgodan i zbunjujuć koncept za mnoge ljude, ali znajte da postoji razlika između praštanja i prihvatanja. Oprostiti nekome ne znači da vi prihvatate ponašanje te osobe! Čin opraštanja odigrava se u vašem umu. On nema nikakve veze sa tom drugom osobom. Istinsko opraštanje znači da ste se oslobodili bola. To je naprosto čin u kom vi sami sebe oslobađate od negativne energije koje ste se čvrsto držali po sopstvenom izboru.“ 

Nadam se da sam vam malo pojasnila znacenje kajanja i prastanja. Da bi ste vi lakse ziveli i osecali se opusteno, naucite prvo da prastate, onako iz srca jer samo tako mozeete da nastavite da zivite. 
U knjizi ''Koliba'' (Vilijem Pol Jang) to prastanje objasnjava na nacin da osoba koja vam je ubila dete, nije to uradila iz svoje zelje vec iz svoje bolesti i da kao takvoj VI joj morate oprostiti da bi VI nastavili da zivite normalnim zivotom...koliko god bol bio neizdrziv.

Sto se tice kajanja, to vam je djavolja rabota. Usresredite svoje misli  na zadatu temu, ulazite polako u zacarani krug iz kojeg se tesko danima izlazi...Razmatrate svati potez, svaki cin te drame...Ali ako u jednom trenutku shvatite da su sva razmiljanja uzaludna i da (mozda) nista ne nozete da promenite, prihvatite to kao nesto sto je tako moralo da se desi. Jednostavno prihvatite to. Recite to sebi glasno ako treba i 100 puta dok vam ne udje u podsvest. Iz podsvesti sve to polako ulazi u svest samo ako dovoljno puta to sebi ponovite i prihvatite.

evo sta wikipedia kaze http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokora.

Nadam se da ce vam ovaj text barem malo pomoci.

Ljubim Vas


No comments:

Post a Comment