Jutarnje razgibavanje

Thursday, July 11, 2013

Jutarnje razgibavanje


Znam da vam ujutru nije ni do čega ali ovo je dobro i za razbudjivanje, a oduzima vam samo 20 minuta vremena.

Jutarnje vežbe koje se primenjuju redovno svako jutro, obezbeđuju značajnu podršku koštano zglobnom sistemu. Treba početi sa vežbama zagrevanja, potom raditi vežbe jačanja i istezanja mišića. Zatim uraditi nekoliko vežbi za relaksaciju ili vežbe disanja. Najbolje početi sa vežbama za vrat, rameni pojas, potom vežbe za leđa, grudne mišiće, stomačne mišiće i na kraju mišiće ruku i nogu. Vežbe se mogu raditi u stojećem, sedećem i ležećem položaju. 

Ovakav način vežbanja se preporučuje naročito zaposlenim ljudima jer se tako jača mišićni mider koji omogućava pravilno držanje kičmenog stuba kod ljudi koji dosta vremena provode u sedećem položaju. Na taj način se preveniraju bolovi u vratu i donjem delu leđa, zbog kojih se najčešće i javljaju lekaru fizijatru. 

Korisno je vežbe raditi ispred ogledala da bi se obezbedila dobra kontrola pokreta i pravilno držanje tela (postura). Najbolje bi bilo da vam vežbe pokaže fizioterapeut, naravno posle pregleda specijaliste fizijatra, koji bi utvrdio da li postoje eventualni deformiteti na koje treba obratiti paznju ili je u pitanju loše držanje tela zbog slabosti muskulature. 

Moj predlog Joge, 


  


Sledeći post će sigurno biti o vežbama za zatezanje guze i trbušnjaka. :) V.Vas

0 comments :

Post a Comment