caca

Thursday, December 12, 2013

Pet zdravstvenih prednosti peperminta

Pepermint je deo mnogobrojnih slatkiša i čini se da nema mnogo koristi za organizam. Međutim pogledajte zbog čega nije tako.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Iako doktori upozoravaju da slatkiše ne treba jesti oni ipak mogu da imaju i dobr uticaj na organizam. Pogotovu slatkiši sa pepermintom.
Pomaže kod stomačnih problema
Peprmint pomaže kod mnogobrojnih problema sa stomakom, od mučnine do menstrualnih bolova, međutim pokazalo se da je najviše učinkovit u rešavanju problema sa crevima i to kod Sindroma iritiranog creva.
Istraživanje rađeno 2007. godine u Italiji pokazalo je da su simptomi iritiranog creva ublaženi kod preko 75 odsto pacijenata koji su mesec dana uzimali tablete peperminta.
Smanjuje glad
Pokušajte ovaj trik: Pomirišite pepermint bombonu i videćete da će vas ona ubediti da je ne pojedete.
Tokom istraživanja rađenog 2011. godine od ispitanika je traženo da na svaka dva sata pomirišu ulje peperminta. Pokazalo se da oni nisu osećali glad naspram onih koji nisu mirisali, kao i da su uneli 2800 kalorija manje u toku nedelje.
Smanjuje bolove u glaviBolovi u glavi i to uglavnom oni uzrokovani streson, aksioznošću i alkoholom mogu se ublažiti uljem peperminta.
Istraživanjem rađenim 1996. godine ulje peperminta ukolnilo je kod ispitanika bolove u glavi za samo 15 minuta.
Povećava koncentraciju
Jedno istraživanje pokazalo je da mirisanje peperminta povećavaju motvaciju, koncentraciju i podstiču produktivniji rad. Jedna profesorka srednje škole je otišla toliko daleko da je naručila 3600 slatkiša sa pepermintom svojim učenicima da bi na taj način poboljšala njihov uspeh na testu, objavljeno je u Vašington Postu.
Pomaže kod zapušenog nosa
Glavni sastojak peperminta je mentol, sastojak koji je poznat po tome da čisti nazalne puteve. Zato kada sledeći put budete imali težu prehladu uzmite pepermint slatkiš ili pomirišite ulje peperminta.


Preuzeto sa http://www.prva.rs/zivot

No comments:

Post a Comment