caca

Tuesday, May 24, 2016

Kako napisati dobar CV

CV-biografija.

Neću mnogo da teorišem, već ću vam objasniti kako da sami napišete dobar CV, uz par trikova.

Prvo, da li ste znali da poslodavac ima samo 10-15 sec. da pogleda svaki cv? Niste? Ako je tako, onda vam je sada jasno, da prva strana CV mora da bude koncizna i jasna. Zašto? CV je oblik vaše lične promocije u očima budućeg poslodavca, ono što sve vi kada bi bili nemi. To je ono što vas izdvaja od ostalih kandidata. Zato vas molim da on bude uredan, da nema slovnih grešaka i grešaka druge vrste (br. tel., radnog mesta i sl.), pregledan i čitak. Raspored informacija treba da ide hronološkim redom, od današnjeg datuma do datuma rodjenja (ovo važi za radno iskustvo i obrazovanje). 

Izgled:
Veličina fonta- 10-12, Arial ili Times New Roman. Isto važi i kada su u pitanju boje kojima ćete dizajnirati CV,  koristite maksimalno 2 do 3 boje, a ako želite nešto da naglasite koristite opciju „bold“.
Sve informacije u CV MORAJU da budu tačne, jer vas poslodavac može uhvatiti u nebranom groždju. Isto, budite objektivni kada pišete o znanju stranog jezika jer ako nemate položen nivo B1 ili B2 (klasifikuje se kao srednji nivo), nemojte stavljati da ga znate za 5. Znam da vam zvuči čudno ali zaista je tako. Isto važi i za poznavanje rada na računaru (ako ste prošli kurseve rada u excelu ili ilustratoru onda sigurno vladate dobro njima). Doduše moguće je da ste samouki što se tiče jezika i rada na računaru, tada dopustite poslodavcu da se sam uveri kroz radne zadatke.

Ako se pitate šta treba staviti na prvu stranu, a imate puno radnog iskustva, možete u par rečenica da napravite rezime svog rada.

Hronološki, prvo stavljate osnovne podatke o sebi:

 • ime i prezime,
 • mail adresu  ime.prezime@xxxxx.com)
 • broj mobilnog telefona - fiksnog,
 • adresa,
 • datum rođenja 
 • fotografija 
Radno iskustvo- navodite vremenski period, i na kom radnm mestu. Bilo bi dobro da napišete koje su vaše obaveze i zadaci bili tada da bi budući poslodavac steko što bolji utisak o tome što znate da uradite. Ako možda nemate radnog iskustva možete napisati da ste bili volonter, da ste bili u nekoj studenstkoj ili srednjoškolskoj organizaciji, koja su vaša zaduženja tada bila. Obavezno napišite naziv firme i sedište, a možete i mentora ako ste ga imali.

Obrazovanje- pišite od najvišeg stepena vašeg obrazovanja i ispod njega navedite:
 • Naziv obrazovne ustanove
 • Smer
 • Period studiranja/obrazovanja ili godinu završetka
 • Stečenu diplomu/zvanje
 • Dodatne informacije (stipendije, nagrade)
 Informaciju o prosečnoj oceni možete staviti ali nije obavezno.
Takodje ako ste završili master, fakultet ili srednu školu uskog usmerenja, napišite glavne predmete koje ste polagali.
Kursevi, seminari- hronološki navedite sve kurseve, treninge, seminare, sertifikate koje ste pohadjali i dobili. Napišite vreme i mesto održavanja, šta sve naučili, a možete i kratako opisati sam kurs/seminar i  ko je bio predavač.
Hobiji, lične osobine- obavezno polje za popuniti, napišite sve sto radite ili od čega zaradjujete, da li je to dekupaž, fotografija, slikanje, pisanje bloga, da li ste član izvidjačkog odreda, planinara, da li se bavite sportom i sl. Svaki posodavac to ceni je vidi da ste timski igrač i da ne sedite skrštenih ruku kod kuće.
Strani jezik i rad na računaru- MS Office je obavezno znanje za skoro svako radno mesto, pored rada na internetu, i klasifikuje se kao početni, sredni i napredni nivo. Srednji i napredni nivo podrazumeva da imate seftifikat (ponavljam puno je i samoukih ljudi). Ako na pr. u Excelu ne znate da radite pivot tabele onda ste na nivou početnika, te tako i navedite. Isto važi i za strani jezik. Ako posedujete seftifikat, obavezno navedite gde ste ga stekli.
Ostale napomene- podaci o položenom vozačkom ispitu, moguće preporuke i linkovi o vašim društvenim mrežama, posebno je bitno navesti LinkedIN nalog (društvena mreža koja spaja poslodavce sa potencijalnim zaposlenim, neka vrsta vašeg digitalnog cv-a), facebook, ili link koji vodi ka vašem blogu.
I još jednom, budite objektivni, stalno ažurirajte vaš CV, i usavršavajte se. Kada ga napišete sačuvajte obavezno u PDF formatu, a za naziv stavite ime.prezime_CV, kako bi vas poslodavac lakše našao.

Srećno!


No comments:

Post a Comment