Kečap turizam- Grčka 2016

Friday, June 3, 2016

Kečap turizam- Grčka 2016


Sigurno ste čuli za famozni Paradajz turizam, stvoren od nas Srba, prilikom letovanja u |Grčkoj '80 i '90 god. prošlog veka. Da, traje i dan danas. Ako ste mislili da se radi o jedenju paradajza na plaži sa rasčerupanim piletom na pesku, prevarili ste se. Naime, žene su, da ne bi kod kuće trošile struju i drva, nosile papriku i paradajz, kako bi, dok se unuci kupaju, napravile ajvar i drugu zimnicu. Da, dobro ste pročitali. Mada prihvaticemo priču i on jedenju na plaži. ☺



        
                                                                foto: www.picstopin.com




Taj trend nemaštine traje i dan danas te smo tako skloni sličnim navikama, pa nosimo puno, po meni, nepotrebne hrane na letovanje. Razumem da neko voli da zna šta jede i da nema puno novca, ali da nosi zamrznute punjene paprike, sarme, flasiranu vodu (koja je u Grčkoj primera radi, mnogo jeftinija- celi karton od 6 flaša košta 1.5 euro.) i sl. je preterivanje. Hrana u Grčkoj u globalu je približno istih cena kao u Srbiji. Naravno ako je kupujete u marketima poput LIDL-a i Carefura. (Više na www.lidl-hellas.gr). Giros košta do 2.5 eura, te tako ako ga jedete svakog dana, što je malo verovatno, potrošićete 25e, 400gr. feta sira je 2.5 eura, a ako tome dodate i paradajz (kilogram košta oko 1.3 eura) eto vama i jeftinog doručka-  večere. 

Kako prenose pisani mediji, carinski propisi EU se nisu menjali, samo su carinici prestali da tolerišu unos pojedinih namirnica od strane naših državljana. Ono što smete da prenesete je vakumirana hrana- čajna, kolenica, kačkavalj, paštete, instant supe, konzervirana hrana, mada ponavljam slične su vam cene kao u Srbiji. Ono što vam mogu oduzeti: mesne preradjevine, sirovo meso, punjene paprike, sarme, jaja, voće, povrće, mleko, sir, veća količina alkohola i cigareta.

Više informacija o carinskim propisima možete naći na www.carina.rs.


Naravno, da li ce vam oduzeti hranu, zavisi od samih carinika i njihove dobre volje. 

Na vama ostaje da odlučite šta cete poneti, a ja samo mogu da vam poželim srećan put i lepo vreme.

0 comments :

Post a Comment