caca

Tuesday, November 8, 2016

Kako spakovati planinarski ranac

Zamislite da idete na vaš prvi uspon. Ok, psihička priprema je gotova, ali se postavlja pitanje: ,,Šta mi sve za planinu treba?,, Dobro, flašica vode i hrana su spremne ali šta dalje. Hm, ako pada kiša treba mi kabanica, možda i rezerne čarape, ako je sunce kapa, naočare, ako pak duva vetar jakna (vetrovka), a zimi...Uff

Zamorno zar ne? :)

Sva navedena oprema je potrebna samo je pitanje koje je doba godine, na kakav uspon idete i koliko dana. Elem, planinarski ranac se dosta razlikuje od običnih ,,školskih,, rančeva, po mnogo čemu- br. pregrada, veličini, br. zadžepaka, rajsferšlusa i sl. Dele se prema litrima (zapremini), te tako imamo one za jedan dan, dva ili više dana-20l, 30l, 50l, 70l i 100+l. Kao početniku, preporučujem vam ranac do 35l (odgovara za 1-2 dana u planini).

Od opreme potrebne za dvodnevni izlet vam treba:
 1. Ranac 
 2. hrana i voda
 3. planinarske cipele
 4. planinarske pantalone
 5. rezerne čarape (vunene ili pamučne 2x)
 6. donji veš, pidžama
 7. vetrovka-zimska jakna
 8. kabanica, kamašne
 9. šešir, kapa
 10. rukavice, šal
 11. rezerna peobuka (majica, duks, pantalone)
 12. baterijska lampa
 13. šibica-upaljač
 14. kompas i karta
 15. pribor za jelo+ manji lovački nož ili ,,švajcarac,,
 16. pribor za ličnu higijenu
 17. pribor za pisanje
 18. pl. knjižica i dnevnik
 19. punjač za telefon
 20. malo konopca
 21. Apoteka- prva pomoć (gaze, flasteri, zavoji)
 22. krema za sunčanje
 23. fotoaparat -kamera 
 24. vlažne i obične maramice
 25. kese za djubre

Bitno! Sve stvari za preobuku treba pakovati u plastične kese- kako bi se zaštitile od vode ili kiše i to: majice u jednu, pantalone u drugu, donji veš u treću kesu. 

E sad kako sve to spakovati? Postoji pravilo naravno. Pogledajte sliku, a zatim svu opremu stavite na krevet - pod i polako pakujte.Uz ledja idu teške i robusne (mekane) stvari kao i na dnu- vreća, odeća, i sl. Zašto uz ledja? Tako se obezbedjuje balans tela pri hodanju, kako se ne biste zanosili pri hodanju. Tada sva težina pada na kukove i držite dobar balans pri penjanju i silasku. 

Na dno ranca se stavlja vreća za spavanje, mada je poželjno i da ona bude zakačena sa spoljne strane na rancu da bi vam bila na dohvat ruke, ako na primer bude veoma hladno i sl. Obično za nju postoji posebna pregrada sa rajsferšlusom.
 Znači rezerna odeća ide do ledja, zatim ide konzervirana hrana, koju je najbolje pakovati u kese, plastične ili limene kutije. Kada smo kod hrane i vode, voda se pakuje u čuture-flaše (najbolje one od 0.75l) i stavlja se u bočne džepove kao i sendviči, čokoladice i voće. Na samom vrhu ranca treba staviti rezerni duks, kabanicu kako bi nam bili na dohvat ruke. Apoteka i sredstva za ličnu higijenu idu na sami vrh, dok nož, pribor za jelo. lampa, pl. knjižica i sl. stavljate u prednje (spoljašnje) džepove.

Bitno! Težna ranca ne sme da bude veća od 1/3 vaše težine. Današnji rančevi imaju kajiševe koji idu oko kukova, kako bi težina ranca ostala na nogana tj. kukovima i oko grudi kako bi pravilno hodali i držali celu težinu ranca.

No comments:

Post a Comment