Zašto je planinarenje korisno

Tuesday, November 1, 2016

Zašto je planinarenje korisno


Kao deca smo od jutra do kasno u noć trčali, penjali se po drveću, igrali žmurke, jednom rečju bili aktivni. Danas, kompjuteri, tableti i mobilni telefoni su to zamenili. Društvo je uticalo na svest ljudi da su šetnja i sam boravak u prirodi zaboravljeni i zamenjeni gledanjem u ekrane. Danas je komunikacija i druženje postalo virtuelna,a ne fizička kategorija.Ovde ne govorim samo o deci, srednjošlkolcima već i o ljudima srednjeg doba.
Otudjenost, učmalost i dosada su samo neki od elemenata današnje svakodnevice.
Vratite se prirodi. Vratite se zdravlju. Barem vikendom.
U planini svi su jednaki, svi ste ljudi, bilo da ste doktor, čistačica, električar, menadžer ili fizikalac. Nije bitno kakvu opremu imate, kakvu jaknu ili cipele, ranac... Imate društvo, pričajte, osetite dodir, preskočite kamen, podelite sendvič ili čokoladicu, maštajte o pogledu sa vrha.



Fizička kondicija/ zdravlje

Da, potrebna je. Za početak krenite sa laganim šetnjama, zatim sa nižim planinama do 500mnv. Pratite šta vam telo govori.Sigurno će te se osećati lakše i svežije posle akcije.
Šetnjom se smanjuje šećer u krvi, krvni pritisak i kilogrami. Žene zajviše raduje ovo zadnje. Celodnevno pešačenje (5-8h) vam sagoreva oko 1500 kCal. Jedna čokoladica je oko 200 kCal, poredjenja radi. Ali zbog pada šećera tokom planinarenja se preporučuje unos sećera-bonžita, suvo grožđe i sl.

Jačate volju

,, Ne, ja to ne mogu,, E pa možete, niste toga ni svesni. Znam po sebi, za koje sam sve planine rekla da ja to ne mogu i neću. Sve je moguće ako imate poverenja u vodiča. Slomite psihičku barijeru, jer psiha je čudo. Ego ostavite kod kuće.
Proverite svoje granice. Pomerite ih.

Postaćete odgovorniji, odlučniji i snalažljiviji

Samo ustajanje u cik zore da bi ste krenuli na akciju, pakovanje opreme i ranca je jedan vid odgovornosti,
ukoliko imate naviku da kasnite, ovde se to možda neće tolerisati jer sve radite i ponašate se kao grupa, znači ceni se i poštuje grupni rad.
Naučićete početne lekcije o boravku u prirodi, orjentiringu, paljenju vatre, biljnom i životinskom svetu i td.
Snalažljivost se ogleda u samom načinu savladavanja prepreka, bilo da je to potok, stena, kamen ili drvo.




Odite u prirodu, dišite, pustite čula da rade. Osetite mir. Udahnite duboko. Zažmurite. To je život.

0 comments :

Post a Comment