Vidikovac "Kozji kamen"

Tuesday, August 1, 2017

Vidikovac "Kozji kamen"


Svake godine obilazim Staru planinu i svake godine me ponovo očara. Uvek saznam, vidim i naučim nešto novo.
Ovog puta smo Ivana i ja, odlučile da pronadjemo vidikovac "Kozji kamen" koji gleda na Zavojsko jezero (Opština Pirot) i meandre reke Visočice. Kada krenete od Pirota ka Planinarskom domu, izletištu "Vrelo" ili selu Dojkinci na 15 km od Pirota imate skretanje u levo gde se nailazi na kolski put koji vodi do vidikovca- ispred sela Rsovci (neka Vam ovo selo bude odredište). Postoji i tabla sa leve strane,tako da ne možete da zalutate. Duzina staze je 4 km i staza spada u veoma lake bez težih deonica. Prolazite kroz Borovu šumu, zatim uživate u livadama i na kraju kroz Bukovu šumu. Kada izadjete iz šume (nekih 2km od asfaltnog puta) napuštate kolski put i skrećete stazicom desno gde postoje markacije i putokazi ka vidikovcu. Na koj stazi umesto markacija postoje crveno bele trake na drveću. Stazica je uska i ima kamenja tako da treba biti obazriv. Na samom vidikovcu postoji letnjikovac i mesto za roštilj.
Pogled je neverovatan! Videćete sa desne strane selo Pakleštica, selo Bela, a skroz ulevo Zavojsko jezero i selo Gostuša. Od značajnih vrhova se vide Midzor, Kopren, 3 čuke i visoravan Ponor.
Neka slike govore. 

1 comment :

  1. U ovom tekstu ima par grešaka. Ne skreće se desno kolskim putem, već levo iz Pravca Pirota. Ne prolazi se hrastovom šumom, već bukovom.Selo gostuša se ne vidi, a pogotovo je nemoguće videti visoravan Ponor. Kako god, fantazija od pogleda.

    ReplyDelete