Rgotski kamen

Tuesday, November 14, 2017

Rgotski kamen


Još jedno u nizu prelepih predela Timočke krajine, tako blizu, a tako moćno!



Na samo 20 min, od centra Zaječara, na starom putu za Bor, tzv putu preko sela Rgotine, čuči Rgotski kamen (u narodu poznato kao Rgotsko brdo).
Mnogi ljudi samo automobilom prodju, dive se i ne zastanu da se popnu do vrha, koji pruža neverovatan pogled na Bor, Lazarev kanjon u daljini, Stol, Veliki Krš i Deli Jovan sa jedne, Rtanj, Tupižnici, Vršku čuku pa čak i Repetitor iznad Belogradčika u Bugarskoj.

Sam put koji se vidi na slici daje očaravajuć osećaj da niste u Srbiji. Sa suprotne severo-istočne strane pruža se pogled na kanjon Borske reke i prugu Zaječar-Negotin. Klisura je neverovatno lepa, ali je i opasna zbog stena ali prevashodno zbog vode koja je veoma zagadjena i nije preporučljivo da je dodirujete jer sadrži opasne supstance iz Borskog rudnika bakra.

Elem, uredjene staze nema, ali postoji kolski put, koji počinje kod ove kućice sa slike. Odatle samo pratite put i stazu i ne možete se izgubiti. Stazica je kružna i preba vam nekih 45 min. da je prodjete i uživate u prirodnim lepotama klisure i vegetacije.
Takodje moram da vas upozorim da ima rupa koje verovatno kopali tragači za zlatom jer je taj kraj poznat po tome.

Eto još jednog mesta u blizini koje vam daje idealan odmor i šetnju u prirodi za vikend ili kraći predah.
Takodje postoji i prelepa prerast koja je veoma nepristupačna i delovi nekadašnje kule za koju i dan danas ne postoje tačni podaci. Nadam se da ću u sledećem blogu obići i njih i pisati o njima.
Za sada uživajte i neka slike govore.







0 comments :

Post a Comment