caca

Sunday, April 14, 2019

Rosomački vrh-KUKLA

Od malena kroz dvogled, iz mog rodnog sela Brlog, gledala sam vrh u narodu koznat kao ,,Kukla,,. Osnovni naziv je Rosomački vrh, prostire se iznad sela Rosomač na Staroj planini sa jedne i Vrela sa druge strane.Sa strane Vrela je odsečena stena dok se sa strane Rosomača blag uspon, pogodan i za početnike u planinarenju. Na samom vrhu je Radio i TV relej.
Kako doći?
Od Pirota je udaljeno nekih 33 km. Krenite putem za selo Rsovci i na kraju sela imate raskrsnicu koja pokazuje da se levo ide za sela Brlog, Jelovica i Dojkinci, dok se put desno odvaja za Rosomač, Slavinju i Dimitrovgrad. Krenite putem desno. Nakon nekih 1.5 km, videćete nekadašnju Farmu ovaca tu je potrebno da skrenete levo za selo Rosomač, a postoji i zelena tabla na kojoj piše Rosomački vrh. Nakon skretanja levo put nastavlja ka selu sa blagim usponom i borovom šumom. Nakom 1km, videćete odvajanje puta posutog rizlom sa leve strane, tu parkirajte vozilo i krenite tim putem uzbrdo. Na slici ispod možete videti mali crveni znak tj. strelicu.
Do vrha vam laganim hodom treba nekih sat vremena.
Put je inače posta prostran jer ga meštani koriste za odazak u šumu kao i njive i livade. Inače tim putem se terenskim vozilom stiže do TV predajnika. Nakon 2 serpentine, dolazite na račvanje puteva- ovde je veoma bitno da skrenete LEVO, jer ne postoji nikakva markacija niti obeležje. Skretanje je na slici ispod.

Nakon što skrenete levo, put je označen sa leve i desne strane stubićima koji verovatno služe zimi za lakše snalaženje i dolazak do repetitora. Moram reći da sada kreće konstantan ali blag uspon ka vrhu.
Uživanje kreče ubrzo jer se pruža prelep pogled na Vidlič sa vaše leve strane i  prelepe kotline koja vodi ka Dimitrovgradu sa desne strane.

Pogled sa vrha je stvarno teško opisati, bukvalno se vide svi vrhovi na Staroj planini! Kopren, Midžor, Babin zub, Vidlič, Zavojsko jezero, Ponor, Bratkova strana i 3 sela Brlog, Dojkinci i Jelovica.
Bukvalno pogled PUCA na sve 4 strane sveta!

Neka slike govore!

No comments:

Post a Comment