Gotove za pet minuta!
foto: domacirecepti.net
Sastojci:
300 ml jogurta
200 ml kisele pavlake
2 cela jaja
1 kašičica + ako želite slane onda još jedna
merila sam brašno i potrošila sam 725 gr sa posipanjem površine
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
Priprema:
Jogurtu dodati pavlaku, so i jaja, pa dobro umutiti žicom.
Dodati brašno ( 400 gr ) i prašak za pecivo i opet umutiti, varjačom.
Dodavajući postepeno ostatak brašna, oko 300 gr umesiti mekano i glatko testo.
Odmah testo prebaciti na radnu površinu koju ste posuli brašnom i
oklagijom razvući na debljinu 5 – 10 mm i iseći u pravougaonike. Svaki
zaseći po sredini malo da dobiju oblik mekike.
Odmah staviti ulje da se zagreje, taman će za to vreme mekike da odstoje.
Spuštati u vrelo ulje mekike i peći ravnomerno sa obe strane. Posle
prve ture najjaču vatru smanjiti da ne bi ostale ture pečenja gorele.
U posudi u kojoj pečete mekike potrebno je da bude ulja “prst ipo” visine.