Šta posetiti/videti na Staroj planini (Pirot)

Friday, August 14, 2020

Šta posetiti/videti na Staroj planini (Pirot)


 Velika je zabluda da je Stara planina samo Babin zub i Midzor kako velika većina misli. Najlepši deo je ipak Pirotski :)

Da bi stigli do srca stare planine na kružnom toku u centru pirota se odvojite ka pravcu za Planinarski dom i sela Rsovci, Dojkinci ili Slavinja. Do ovih sela ima oko 30-35 km.

Prva stanica neka vam bude Planinarski dom - nekadašnji hotel koji danas ne radi. Od njega kreće staza za vrh Basarski kamen - do vrha vam treba 1,5 do 2 hoda kroz šumu. Zime sa pl. Doma kreće skijaška staza Piroćanaca. 

Sledeća stanica je vidikovac "Kozji kamen" koji se nalazi na nekih 20km od Pirota u mestu zvanom Vzganica. 

Postoji jasan putokaz sa desne strane gde treba ostaviti auto i kolskim putem levo krenuti na vidikovac. Staza spada u lake, duzine oko 4 km, treba vam oko 1h hoda, prolazite kroz borovu i bukovu šumu da bi na kraju skrenuli desno i kroz livadu sa kamenjem dosli fo vidikovca koji ima lenjikovac i mesto za roštilj. Sa vidikovca se pruža prelep pogled na meandre reke Visočice koja se uliva u Zavojsko jezero. Takođe sa vidikovca možete videti okolna sela i vrhove Kopren i Midžor.

Nakon vidikovca "Kozji kamen" put vas vodi do manastira Sveti Ilija koji pripada selu Rsovci. U  Rsovcima obavezno treba videti Crkvu Sv Petra i Pavla koja je jedinstvena u Svetu po fresci Ćelavog Isusa. Crkva se nalazi u steni tj. Pećini i predpostavlja se da je nekada bila isposnica jer do nje vode stepenice. Crkva se nalazi preko reke Visočice i treba naći ključ u selu da bi ste ušli u nju jer Crkva nije aktivna i nema monaha. Do nje se dolazi iz centra sela gde treba ostaviti auto i krenuti markiranom stazom- 10 min hoda.

Pored Crkve treba videti i "Kaludzerski vodopad " u Kaludzerskom dolu- do njega vam treba 40 min laganog hoda kolskim putem koji vodi do "Pećine Vladikine ploče", da bi nakon 30 min dosli do znaka za vodopad gde treba samo ici uz potok. Vodopad ima bigrene kade i bigreni slap sa tirkizno plavom vodom.

Naredna stanica je Slavinjsko grlo (Rosomački lonci) u Selu Slavinja. Znači da bi dosli do lonaca treba da dodjete u selo Slavinja ne Rosomač. Od Rsovaca do skretanja za Slavinju ima 10 km, posle sela Visočka Ržana skrećete desno ka farmi Eva. Od centra sela vam ide obeležena staza od 1,5km, spada u lake, prolazite potok i livade. Pre samih lonaca imate staru vodenicu. U samom selu treba posetiti Crkvu Sv Đorđa iz 13.veka kao i pećinu Jevrejin.

Ukoliko volite da pešačite onda se trebate popeti na Rosomački vrh u narodu poznat kao "Kukla". Do njega se stiže kada krenete ka selu Rosomač od farme ovaca "Eva" gde nakon 2 km imate obeleženu stazu ka vrhu do koga vam je potrebno oko 1,5h hoda. Sa vrha se pruža neverovatan pogled na sela Brlog, Dojkinci, Jelovica kao i vrhove Kopren i 3. Čuke. 

0 comments :

Post a Comment