Tuesday, June 14, 2016

Vratna -prerasti



                                   



Vratna, istoimena reka i manastir, nalaze se u blizini Brze palanke, odnosno mesta Jabukovac na Istoku Srbije. Krasi ih pored manastira, prelepi kanjon reke sa 3 prerasta, mosta od stena, krečnjackog tipa. Manastir je sagradjen u 14. veku i posvećen Milutinu Nemanjiću.

                            Foto: Eparhija Timočka

Na oko 15 min hoda, stižete do Male i Velike prerasti, mala je duga 15, a velika 45 metara. Do treće, Suve prerasti, ima 4.5km, i sa pauzama vam treba negde 3,5 do 4h hoda. Iznad samog manastira postoji Krst i vidikovac, na koji možete stići stazom  preko stena, koje obezbedjuje sajla. Takodje iza druge kapije, kada predjete drveni most, imate put koji vodi na najveći vidikovac, koji vidite na slici.


Staza je dobro obeležena, i očišćena te tako na par mesta morate gaziti reku, koja u letnjim mesecima nije duboka, isto tako prelazite preko stenja i kamenja pa je potreban dodatni oprez. Morate da predjete i merdevine koje odvajaju divljač od manastira.

Na pola puta do Suve kapije, stižete do izvora reke i prve pećine od tri koje se nalaze u kanjonu. Pećina je dugačka oko 400 metara i ima 2 mala vodopada, koja u letnjim mesecima presuše. Imaju i nekoliko ukrasa koji spadaju u stalaktite.


Na drugom delu puta, nema većih i težih delova na stazi i par manjih vodopada. Suva kapija je visoka 34m i divna za pauzu i uživanje. Ako želite još bolji ugodjaj možete kontaktirati i lokalnog vodiča iz Negotina ili Kladova.


                                 Suva kapija
 foto: privatna arhiva

Kanjon je prava stvar za avanturiste jer nudi puno mogućnosti kako za planinare tako i za penjače, biologe i sve zaljubljenike u prirodu.
 Akciju je izvelo planinarsko društvo Dragan Radosavljević iz Zaječara.






Tuesday, June 7, 2016

Kolač od crvenog voća


Otišla sam u baštu i pobrala svo crveno voće koje mi se našlo pri ruci. To su višnje, trešnje, ribizle, maline i jagode. 
Za pripremu vam je potrebno:
-2 šolje brašna
-1 šolja šećera
-1 šolja ulja
- jedan prašak za pecivo
- jedna šolja jogurta
- 4 jaja
- 2 čepa ekstrakta od vanile
-šećer u prahu po želji
šolja je 2 dl
Voće operite i izvadite koštice, zatim u posebnu činiju umutite jaja dodajte prašak za pecivo, brasno, jogurt, ulje i šećer i dobro izmutite. Takvu smesnu izlijte u posudu obloženu papirom za pečene, a zatim razbacajte voće preko. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite nekih pola sata. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen-ako jeste čačkalica je čista tj. testo se ne lepi za nju. Pustite da se ohladi i isecite kolač.


Prijatno!








Friday, June 3, 2016

Kečap turizam- Grčka 2016


Sigurno ste čuli za famozni Paradajz turizam, stvoren od nas Srba, prilikom letovanja u |Grčkoj '80 i '90 god. prošlog veka. Da, traje i dan danas. Ako ste mislili da se radi o jedenju paradajza na plaži sa rasčerupanim piletom na pesku, prevarili ste se. Naime, žene su, da ne bi kod kuće trošile struju i drva, nosile papriku i paradajz, kako bi, dok se unuci kupaju, napravile ajvar i drugu zimnicu. Da, dobro ste pročitali. Mada prihvaticemo priču i on jedenju na plaži. ☺



        
                                                                foto: www.picstopin.com




Taj trend nemaštine traje i dan danas te smo tako skloni sličnim navikama, pa nosimo puno, po meni, nepotrebne hrane na letovanje. Razumem da neko voli da zna šta jede i da nema puno novca, ali da nosi zamrznute punjene paprike, sarme, flasiranu vodu (koja je u Grčkoj primera radi, mnogo jeftinija- celi karton od 6 flaša košta 1.5 euro.) i sl. je preterivanje. Hrana u Grčkoj u globalu je približno istih cena kao u Srbiji. Naravno ako je kupujete u marketima poput LIDL-a i Carefura. (Više na www.lidl-hellas.gr). Giros košta do 2.5 eura, te tako ako ga jedete svakog dana, što je malo verovatno, potrošićete 25e, 400gr. feta sira je 2.5 eura, a ako tome dodate i paradajz (kilogram košta oko 1.3 eura) eto vama i jeftinog doručka-  večere. 

Kako prenose pisani mediji, carinski propisi EU se nisu menjali, samo su carinici prestali da tolerišu unos pojedinih namirnica od strane naših državljana. Ono što smete da prenesete je vakumirana hrana- čajna, kolenica, kačkavalj, paštete, instant supe, konzervirana hrana, mada ponavljam slične su vam cene kao u Srbiji. Ono što vam mogu oduzeti: mesne preradjevine, sirovo meso, punjene paprike, sarme, jaja, voće, povrće, mleko, sir, veća količina alkohola i cigareta.

Više informacija o carinskim propisima možete naći na www.carina.rs.


Naravno, da li ce vam oduzeti hranu, zavisi od samih carinika i njihove dobre volje. 

Na vama ostaje da odlučite šta cete poneti, a ja samo mogu da vam poželim srećan put i lepo vreme.

Tuesday, May 31, 2016

Bitka se nastavlja! NE DAMO KRAVARNIK


Prvo bih vas zamolila da potpišete peticiju, kako bi na neki način sačuvali bastion. Hvala!
http://www.peticije24.com/bitka_za_spas_zajearskih_bastiona




Sada, o čemu se radi. Država je odlučila da rashoduje utrdjenje Kravarnik za famoznih 18,788 eura. Zadnja aktivnost vojske na bastionima je bila 1999. god. za vreme nato agresije, a potom su bastioni prepusteni sami sebi, tragačima blaga i zubu vremena. Vojsci više nije potrebno. Ali je potrebno sigurno omladini, kulturi, a ne privatnom vlasništvu! 
OPSD Dragan Radosavljenić koje se od 2012. god. bori da ga sačuva od zaborava, redovno ih posećuje i održava, osudjuje ovu odluku Ministarstva i Vojske Srbije. Samo društvo je pre par nedelja održalo veliki maraton ,,Ipolit Monden,, o kojem sam već pisala, a sve sa ciljem promovisanja 8 bastiona, njihovog kulturnog znčaja i turističkog potencijala.
Možemo reći da su Bastioni biser vojne arhitekture iz 19. veka, gradjeni od istog kamenja kao i Felix Romuliana. Taj biser sigurno ne treba da bude ,,magacinski prostor,,!




Film o bastionima oko Zaječara možete pogledati na Youtube koji bajkovito prepričava njihovu priču od izgradnje do danas.  
Još jedno vas molim, ako niste, potpišite peticiju sa vrha strane.
 BITKA SE NASTAVLJA!






Tuesday, May 24, 2016

Wednesday, May 11, 2016

Webdan 2016





Manifestacija Webdan koja se po četvrti put održava u Boru, 14.5.2016. sa početkom u 10h u Hotelu Albo, okupiće renomirane predavače iz IT sveta, blogere i zaljubljenike u internet preduzetništvo. I ove godine, manifestacija je potpuno besplatna. Namenjena je prvenstveno mladima koji žele da započnu svoj internet biznis.

Predavači su iz sledećih kompanija : RNIDS, Privax RS, Clariness, IT SERBIA, WEBenlix. Više o njima na linku: www.webdan.rs/2016


Ono što se primenilo, jeste to, da je od pre nekoliko meseci WEBDAN manifestacija postala udruženje gradjana, odnosno neprofitna organizacija, sa ciljem da informiše, edukuje i podstiče  internet preduzetništvo kod mladih. Formular za pristup udruženju možete popuniti na ovom linku: Formular .

Zašto treba da dodjete? Prvo, sigurno ćete naučiti nešto novo, upoznati nove ljude,  družiti se, a pre svega čuti kako i zašto treba otpočeti biznis na internetu. Iz ličnog iskustva u protekle 3 godine, znam i tvrdim da će vam iskustva predavača sigurno pomoći.

Organizator kao i do sada je MWEB. Više na http://mweb.rs/ 

Vidimo se u Boru. :)

Wednesday, May 4, 2016

Zašto biti volonter?


Prvo pitanje koje mi često postavljaju- Zašto radiš bez para, ja to ne bih nikad?! 



E pa, dragi moji, da vi znate koliko je nama dobro dok volontiramo, ne bi nikada postavili takvo glupo pitanje. Novac, po meni nije ništa, niti vama u tom trenutku nešto znači, samo obično parče papira, sa nekim likom i brojkama. Dobićete ga i potrošiti, ne pamtivši za šta. Ali ono druženje i smeh koje dobijate ćete pamtiti i te kako. Svako novo druženje znači - novi ljudi, nova iskustva, novi doživljaji, smeh i ljubav.
Verujte mi, da onaj ko gleda vaš CV pre će zaposliti nekog ko je ,,sadio boriće na Zlatiboru,, , nego nekog ko je sedeo i uredjivao stranicu na fb. 
Drugo, mislim da ćete se i vi sami bolje osećati, kada znate da ste nekome pomogli svojim, fizičkim ili umnim radom. 
Treće, naučićeš nešto novo, makar to bio i novi vic. 
Četvrto, nabacićeš samopouzdanje, sa svakim novim izazovom. 
Peto, bićeš bogatiji za jedno novo poznanstvo i jedan novi svet. Ono što je mene moj otac posavetovao jeste- ,,da u svakom gradu izgradim po jednu kuću,, - u prevodu- da sklapam nova prijateljstva i da uvek imam gde da prenoćim kad je najteže.
Ovako bih mogla do 100 ali zašto, kada se glavni problem krije u vama samima. Zato mrdnite glavom ili guzom i pokrenite se. Neće to niko osim vas samih!
Nemoj te da vas pokoleba izgubljeno vreme - jer vreme potrošeno na pomoganje drugima je  mudro iskorišćeno!
I zapamtite:
Volonteri daju, a ništa ne traže za uzvrat.



Tuesday, May 3, 2016

Prvi Timočki maraton Ipolit Monden


“IPOLIT MONDEN”
07 – 08.05.2016.



Pod pokroviteljstvom fondacije Trag i OPSD Dragan Radosavljević iz Zaječara, 7.5.2016. od 9h na platou ispred Sportske hale u Zaječaru počinje I planinarski Maraton u Timočkoj krajini. Volonteri društva su u protekla 3 meseca vredno radili, očistili staze i prilaze bastionima, markirali staze za track u ukupnoj dužini od 65km. Program obuhvata 4 staze- od po 7, 12, 18 i 65 km. Obezbedjeni su pehari i zahvalnice za sve učesnike, takodje svaki učesnik pri prijavi dobija detaljnu mapu sa svim stazama i uputstvom. Osveženje i hrana će biti na Felix Romulijani, gde će ih čekati Gaj Julije Cezar lično. :) Svaki učesnik koji trči mali maraton do Felix romulijane imaće besplatan prevoz do Zaječara po završetku ručka i dodele medalja, samo je potrebno da pri ulasku u autobus pokaže učesničku knjižicu. Na svakoj kontrolnoj tački- Bastionu takmičare očekuje hrana-sendviči, energetske čokoladice i voda. Kulturno-umetnički program počinje od 9h ispred Hale sportova na Kraljevici gde će vršiti kotizacija i prijavljivanje učesnika. Vidimo se na prvoj KT. ☺
P.s hašteg je #zabastioni  - Očekujemo vaše fotke sa staze i na kraju biramo najlepšu na INSTAGRAMU 😊




Na ovom linku možete skinuti track za sve 4 staze https://www.sendspace.com/file/2h83lt




PROGRAM

• 07.05.2016.
• 07:00 do 08:45 Registracija učesnika maratona na registracionom pultu kod Sportske hale u Zaječaru
• Okupljanje učesnika maratona do 8,45 h
• 08:45 – 09:15 Svečano otvaranje maratona – KUD “Nikola Pašić”
• 09:30 - START Maratona – trkači
• 09:45 - START Maratona – pešaci
• 08.05.2016.
• 11:00 – ZATVARANJE Maratona


KONTROLNE TAČKE MARATONA

• KT – 1: Istočna tvrđava
Otvaranje kontrolne tačke: 09,30h
Zatvaranje kontrolne tačke: 10,30h

• KT – 2: Parajankula
Otvaranje kontrolne tačke: 09,50 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 11,30 h

• KT – 3: Zapadna tvrđava
Otvaranje kontrolne tačke: 10:15 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 13,00 h

• KT – 4: Felix Romuliana
Otvaranje kontrolne tačke: 10:35 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 15,30 h

• KT – 5: Utvrđenje Kravarnik
Otvaranje kontrolne tačke: 11:00 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 17,30 h

• KT – 6: Utvrđenje Koilova Čuka
Otvaranje kontrolne tačke: 11:30 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 19,30 h

• KT – 7: Utvrđenje Vlaško brdo
Otvaranje kontrolne tačke: 12:00 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 21,00 h

• KT – 8: Utvrđenje Hajduk Veljkov šanac ( Plandište)
Otvaranje kontrolne tačke: 12,30 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 23,00 h

• KT – 9: Utvrđenje Šontolovo ( Zabela )
Otvaranje kontrolne tačke: 13:30 h
Zatvaranje kontrolne tačke: 02,00 h

STAZE MARATONA

1. STAZA ZADOVOLJSTVA
Trasa staze: START- KT1 – KT3-CILJ

2. PRIPRAVNIČKI MARATON
Trasa staze: START- KT1 –KT2- KT3-CILJ

3. MALI MARATON
Trasa staze: START- KT1 –KT2- KT3-KT4 - CILJ

4. VELIKI MARATON
Trasa staze: START- KT1 –KT2- KT3-KT4-KT5-KT6-KT7 – (KT8) – (KT9) – CILJ


RUČAK I OSVEŽENJE
Ručak i osveženje biće organizovan na KT4 – lokalitet Felix Romuliana.
Ručak je besplatan, poneti pribor.

PRIZNANJA
- Za prvo, drugo i treće mesto u muškoj i ženskoj kategoriji za trkače obezbeđni su pehari.
- Za najmasovnije društvo – klub obezbeđen je pehar.
- Specijalno priznanje za najstarijeg i najmlađeg učesnika koji pređu stazu velikog maratona.
- Zahvalnice za sve klubove – učesnike.

KOTIZACIJA
- Maraton je humanitarnog karaktera - svrha maratona je prikupljanje sredstava za obnovu i očuvanje zaječarskih bastiona.
- Kotizacija po učesniku iznosi: 100 dinara.
- Uplate se vrše prillikom prijavljivanja za registracionim stolom.

PRIJAVA UČEŠĆA I INFORMACIJE
- Miroslav Žikić – 063 457 536
- Anđela Risantijević – 063 114 03 82
- Elektronska pošta: andjela@draganradosavljevic.org
- Facebook stranica: Bitka za spas zaječarskih bastiona - https://www.facebook.com/bastionizajecara
- Sve informacije sa fotografijama tvrđava na Facebook stranici




Thursday, March 31, 2016

Bitka za spas Zaječarskih Bastiona


Celog života, doduše do pre 2 godine, znala sam da postoje samo dve tvrdjave u Zaječaru- Istočna i Zapadna i da su obe na Kraljevici iznad ZA.  Ali...
Zahvaljujući OPSD Dragan Radosavljević iz Zaječara, koje je probudilo svest gradjanima da Zaječar pored Kraljevice, Romulijane ima još jedno blago -8 BASTIONA. Danas se oni bore da ih sačuvaju od zuba vremena ali više od ,,loših,, ljudi, koji ih ruše, čuvaju stoku ili pak kopaju u potrazi za blagom. Svaki bastion ima svoju priču i svaki se nalazi relativno blizu Zaječara, na nekih 5 do 10 kilometra. Svi su rasporedjeni na okolnim brdima kako bi branili grad od neprijatelja, tj. nekada su služili kao mesta za odlaganje baruta, oružja i municije. Stari su oko 120 godina- gradjeni su oko 1890 god.
Da ih pobrojimo-Istočna tvrdjava, Zapadna tvrdjava, Kravarnik, Koilova čuka, Vlasko brdo, Plandiste, Zabela/sontolovo i  Parajankul.




Bitka se sprovodi u cilju održavanja velikog Maratona 07.05.2016. u dužini od nekih 30 km, gde će se obići svih 8 Bastiona koji čine 8 kontrolnih tačaka. Do tada, svake nedelje se organizuje njihovo uredjenje gde se ljudi dobre volje dobrovoljno okupljaju, bili članovi društva ili ne.  O tim akcijama možete videti na stranici gore ili event-ima uokviru iste.



Projekat "Bitka za spas zaječarskih bastiona" sprovodi OPSD"Dragan Radosavljević" iz Zaječara, pod pokroviteljstvom Fondacije "Trag", kontakt osoba za sve informacije je Andjela Risantijević.

Saturday, February 6, 2016

Wednesday, January 20, 2016

Frozen flasa za rakiju (dekupaz) DIY


Lak način da dobijete efekat zamrznutog stakla na staklu. Treba vam samo gustin (čvrstin), akrilni lak i malo boje (ja sam koristila belu akrilnu fasadnu boju). Odnos je 2 supene kasike laka i jedna kafena kasičica gustina. Dobro izmešajte i nanosite jednim pokretom odozgo na dole ili tapkajte sundjerom. Posle pustite dobro osuši - barem 24h i ukrasite po želji.