September 13, 2013
ALEKSANDRA
Veoma koristan text.
10
minuta nakon što smo popili kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospeva u
naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećamo odmah da povratimo jer
fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.
20 minuta nakon
što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući
insulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje
nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.)
40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti
apsorbovan. Šire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija
na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori
adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.
45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše telo povećava proizvodnju
dopamina, stimulišući centre za osećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je,
važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin.
1
sat nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom,
magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u
našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i
veštačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma
putem mokraće.
Više od 1 sat nakon što smo popili kolu:
Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše telo. (Imamo
potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili
namenjeni našim kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda
izlaze iz
tela.
Blizu 2 sata nakon što smo popili kolu:
Kako se haos u našem telu stišava, počinjemo da osećamo nedostatak
šećera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo
već izmokrili svu vodu iz kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s
najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tela važnih za izgradnju naših
kostiju, zuba, mišića i nerava, taksmo i te materije izbacilii.
Nekoliko sati nakon što smo popili kolu: Zbog stvorene navike,
organizam oseća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom
dozom kole.