Thursday, March 12, 2015

Brze mekice


Gotove za pet minuta!
foto: domacirecepti.net foto: domacirecepti.net
Sastojci:
300 ml jogurta
200 ml kisele pavlake
2 cela jaja
1 kašičica + ako želite slane onda još jedna
merila sam brašno i potrošila sam 725 gr sa posipanjem površine
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
Priprema:
Jogurtu dodati pavlaku, so  i jaja, pa dobro umutiti žicom.
Dodati brašno ( 400 gr ) i prašak za pecivo i opet umutiti, varjačom.
Dodavajući postepeno ostatak brašna, oko 300 gr umesiti mekano i glatko testo.
Odmah testo prebaciti na radnu površinu koju ste posuli brašnom i oklagijom razvući na debljinu 5 – 10 mm i iseći u pravougaonike. Svaki zaseći po sredini malo da dobiju oblik mekike.
Odmah staviti ulje da se zagreje, taman će za to vreme mekike da odstoje.
Spuštati u vrelo ulje mekike i peći ravnomerno sa obe strane. Posle prve ture najjaču vatru smanjiti da ne bi ostale ture pečenja gorele.
U posudi u kojoj pečete mekike potrebno je da bude ulja “prst ipo” visine.

Friday, January 9, 2015

Tuesday, January 6, 2015

Monday, December 29, 2014

Friday, December 12, 2014

Sunday, December 7, 2014

Wednesday, November 26, 2014

Thursday, November 13, 2014

Domaća Nutela




domaca Nutela
Niko nece odbiti ovu fantastičnu poslasticu.
Recept za domaću Nutelu prilično je jednostavan, a imaćete skoro 1.5 litar ovog slatkog zadovoljstva. Napravite sami Nutelu ( bez aditiva!) i obradujte svoju decu.
Domaća Nutela. Recept:


– 1 litar mleka
– 200 gr kvalitetnog putera (maslaca)
– 6 kašika brašna
– 6 kašika kakao u prahu
– 200 gr šećera u prahu
– 1 jaje
– 200 gr lešnika
Priprema:
* Lešnik sitno sameljite ili iseckajte u blenderu (sto sitnije – to bolje)
* Pomešajte kakao, brašno i šećer u prahu
* U to dodajte pola litre mleka i jaje, dobro promešajte
* Drugu polovinu mleka sipajte u šerpu i dovedite do ključanja
* U ključalo mleko, stalno mešajući, dodajte prethodnu smesu
* Dodajte lešnik, promešajte.
* Smanjite vatru i stalno mešajte dok se smesa ne zgusne
* Sklonite sa šporeta, dodajte puter (maslac) i promešajte
* Kad se ohladi – promešajte sa mikserom. Preručite u tegle.
Stavite u frižider da prenoći.
Uživajte u svojoj poslastici!

Thursday, November 6, 2014