Wednesday, June 22, 2016

Kanjon Belice (Niševac)


Kanjon reke Belice, u blizini mesta Niševac kod Svrljiga je pravo mesto za ljubitelje prirode i avanturiste. Poznato je po tzv. ,,kotlovima,, koji su nastali zadržavanjem vode i njenim kružnim kretanjem, te su danas vidljivi, kružni oblici različite veličine i dubine. Temperatura vode je 8 do 10 stepeni.


Kako stići? Kada stignete do Svrljiga, na glavnoj raskrsnici sa semafoima, skrenete desno (ako idete iz pravca Knjaževca, a obrnuto i pravca Niša). Pratite znak za Niševac i mesto Varoš. Kada izadjete iz Svrljiga, na 2 km dolazite do skretanja preko pruge, NE idete preko pruge već nastavljate pravo ka planinama i stenama koje se vide. Kroz Niševac idete pravo do centa mesta i kod Pošte srećete levo, kada se popnete uz prvu uzbrdicu imate naglo skretnje desno i idete uzbrdo. Nakon 2,5km pre prvog spuštanja videćete makadamski put sa desne strane koji vodi do mesta Banjica, jaza pogodnog za logorovanje i kupanje. Od asfaltnog puta do jaza vam treba 15 min hoda ali možete i terenskim voziom ako ga imate. Druga alternativa je da direktno iz Niševca preko pruge stignete uskim putićem do jaza, samo  se raspitajte kod lokalnog stanovništva gde tačno prolazi. Na slici je mesto gde se odvajate sa asflaltnog puta i krećete kolskim putem nizbrdo.


Jaz Banjica se nalazi na ušću reke Belice i Svrljiškog Timoka i veoma je pristupačan, voda je oko 15 stepeni i ima ribe (najviše belice i klen). Nedaleko od jaza postoji izvor te tako možete piti vodu sa njega, ne morate  je nositi.

Jaz

Iznad jaza, na stenama, obroncima svrljiških planina, nalazi se stari Svrljiški grad, nastao u 12 veku, a podigao ga je Stefan Nemanja. Više puta je razaran, a zadnji put za vreme Nato agesije 1999. god. Da bi stigli do njega morate asfaltim putem doci skoro do mesta Varoš, gde se uskom stazicom penjete preko stena (na slici). Napominjem da je staza urasla u trnje i koprive te vam je potreban dodatni oprez.

slika preuzeta sa www.svrljiskenovine.com

Slika preuzeta sa www.juznevesti.com


Pogled sa kule na prugu Niš-Zaječar.

Ostaci kule


Sada malo o kanjonu. Imate 2 mogućnosti da idete- uzvodno uz kanjon ili nizvodno. Mi smo se odlučili da idemo nizvono kako bi se spustili do kampa. Ako idete nizvodno, polazna stanica će vam biti mali most na putu za mesto Varoš, nekih 1,5 do 2 km uzvodno od skretanja za Banjicu. Tu možete odmah ući  vodu ili preko njiva skratiti put. Od mosta do izlaska iz kanjona ima nekih 2 km, i biće vam potrebno oko 3 h da ga savladate. Reka je hladna- oko 8 stepeni , kamenje i stene su klizave, pa vam treba dodatni oprez. Takodje obavezno obucite kupaći kostim jer je na nekim delovima voda duboka te morate plivati. Ako nosite rančeve ili drugu opremu bilo bi dobro da nosite sajle ili kanape i pa da tako prebacite na neki suvi deo. Preporuka je da se kanjon prelazi u letnjim mesecima jer je vodostaj nizak, što se kod nas nije desilo, ako smo bili 3. nedelje juna meseca.


Što se tie samog kanjona, dug je nekih 150m, i kotlovi su definitivno nešto što morate doživeti. Ima ih desetak i različite su dubine i širine, Takodje morate savladati i male vodopade sa slike. Podloga je jako klizava zbog algi i krečnjaka pa vam treba dodatni oprez. 



Početak kotlova.



Akcija je izvelo OPSD Dragan Radosavljević iz Zaječara.

Foto: Goran Simatović, Milana Stanković i Aleksandra Kostić

Monday, June 20, 2016

Bottle hack


Evo zanimljivog načina da od plastične flaše napravite šolju i kašičice. Pogodno kada ste na kampovanju ili za boravak u prirodi.
Potrebna vam je flaša, flomaster  (može, ali nije neophodan), nož (skalpel ili makaze) i upaljač.
Iscrtajte šablon kao na slici i secite ga. Nakon toga gornji deo- obruč presavijte i nataknite ga na donji. Zatim upaljačem svaku ivicu malo zapalite da ne bi bile oštre. Od preostalog materijala isecite kašičice i isto opgorite upaljačem.

Tuesday, June 14, 2016

Vratna -prerasti



                                   



Vratna, istoimena reka i manastir, nalaze se u blizini Brze palanke, odnosno mesta Jabukovac na Istoku Srbije. Krasi ih pored manastira, prelepi kanjon reke sa 3 prerasta, mosta od stena, krečnjackog tipa. Manastir je sagradjen u 14. veku i posvećen Milutinu Nemanjiću.

                            Foto: Eparhija Timočka

Na oko 15 min hoda, stižete do Male i Velike prerasti, mala je duga 15, a velika 45 metara. Do treće, Suve prerasti, ima 4.5km, i sa pauzama vam treba negde 3,5 do 4h hoda. Iznad samog manastira postoji Krst i vidikovac, na koji možete stići stazom  preko stena, koje obezbedjuje sajla. Takodje iza druge kapije, kada predjete drveni most, imate put koji vodi na najveći vidikovac, koji vidite na slici.


Staza je dobro obeležena, i očišćena te tako na par mesta morate gaziti reku, koja u letnjim mesecima nije duboka, isto tako prelazite preko stenja i kamenja pa je potreban dodatni oprez. Morate da predjete i merdevine koje odvajaju divljač od manastira.

Na pola puta do Suve kapije, stižete do izvora reke i prve pećine od tri koje se nalaze u kanjonu. Pećina je dugačka oko 400 metara i ima 2 mala vodopada, koja u letnjim mesecima presuše. Imaju i nekoliko ukrasa koji spadaju u stalaktite.


Na drugom delu puta, nema većih i težih delova na stazi i par manjih vodopada. Suva kapija je visoka 34m i divna za pauzu i uživanje. Ako želite još bolji ugodjaj možete kontaktirati i lokalnog vodiča iz Negotina ili Kladova.


                                 Suva kapija
 foto: privatna arhiva

Kanjon je prava stvar za avanturiste jer nudi puno mogućnosti kako za planinare tako i za penjače, biologe i sve zaljubljenike u prirodu.
 Akciju je izvelo planinarsko društvo Dragan Radosavljević iz Zaječara.






Tuesday, June 7, 2016

Kolač od crvenog voća


Otišla sam u baštu i pobrala svo crveno voće koje mi se našlo pri ruci. To su višnje, trešnje, ribizle, maline i jagode. 
Za pripremu vam je potrebno:
-2 šolje brašna
-1 šolja šećera
-1 šolja ulja
- jedan prašak za pecivo
- jedna šolja jogurta
- 4 jaja
- 2 čepa ekstrakta od vanile
-šećer u prahu po želji
šolja je 2 dl
Voće operite i izvadite koštice, zatim u posebnu činiju umutite jaja dodajte prašak za pecivo, brasno, jogurt, ulje i šećer i dobro izmutite. Takvu smesnu izlijte u posudu obloženu papirom za pečene, a zatim razbacajte voće preko. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite nekih pola sata. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen-ako jeste čačkalica je čista tj. testo se ne lepi za nju. Pustite da se ohladi i isecite kolač.


Prijatno!